Drenth Energy

Drenth Energy

Jouw energie, voor nu én later!

Blijven zonnepanelen een slimme investering, ook na het afschaffen van salderen?

Wat is nu de terugverdientijd van zonnepanelen? En hoe zit dat eigenlijk met dat salderen, blijft dat wel, en wat is het eigenlijk? Als ik voor al die keren dat ik die vragen krijg een euro zou hebben ontvangen, was ik nu miljonair geweest. Het is ook best ingewikkeld, en daarom blijf ik het graag uitleggen. Dat doe ik ook hier, in een serie van 3 blogs, want de financiële winst is wel een van de belangrijkste redenen om zonnepanelen op je dak te leggen.

Salderen

Laat ik beginnen met hoe het nu is: nu kunnen we de opbrengsten van onze zonnepanelen op ons dak aftrekken van je eigen stroomgebruik. Salderen heet dat, en dat wordt jaarlijks verrekend op de jaarafrekening. Stel: je verbruikt met je gezin jaarlijks 3500 kWh aan stroom, en jouw zonnepanelen wekken 3000 kWh gemiddeld per jaar op. Dan betaal je nog 500 kWh per jaar aan stroom. 

Energieleverancier

Even een zijstapje: ik adviseer mensen altijd om met je energieleverancier te bellen dat je zonnepanelen krijgt of net hebt gekregen. De leverancier biedt dan vrijwel altijd aan de energierekening voor stroom te verlagen. Doe dat vooral, en laat je niet van de wijs brengen door de opmerking van de energieleverancier dat de opbrengst van zonnepanelen kan tegenvallen en dat je dan moet bij betalen. Vaak is dat niet meer dan een paar tientjes, maar meestal schatten ze het echt wel goed in. En je kunt het geld maar beter op je eigen rekening laten staan, in plaats van maandelijks over te maken aan je energieleverancier, om het na een jaar weer terug te krijgen. Een energieleverancier is toch geen bank!

Zonnestroom zelf gebruiken

Terug naar de salderingsregeling: die gaat per 2023 veranderen. Dan wordt namelijk in fasen de saldering afgeschaft. In 2023 mag je nog 91 procent salderen. Dat wordt daarna ieder jaar met 9 procent verlaagd tot je in 2031 niks meer kunt salderen.  Als je dan zonnestroom teruglevert op het net, krijg je er tussen de 4 en 8 cent per kWh voor. Duidelijk minder dan salderen, want dat is eigenlijk 22 cent per kWh. En daarom is het slim om zoveel mogelijk zonnestroom te gebruiken direct in huis. Dus zet vooral de wasmachine en afwasmachine aan op zonnige dagen. 

Aantrekkelijk rendement

De terugverdientijd gaat met circa 2 jaar achteruit, van 6 naar circa 8 jaar, maar omdat zonnepanelen zeker 20 tot 25 jaar meegaan kun je de winst na 25 jaar vergelijken met een rente van 3,5 procent op een spaarrekening. Daarmee zijn zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke én duurzame investering. Want op de bank krijg je helemaal geen rente! En vergeet niet: vanaf dag 1 geef je minder geld aan stroom uit, en verdien je de investering op zonnepanelen dus terug. Dat is niet het geval met bijvoorbeeld een keuken, badkamer of auto.

In de volgende blog bespreek ik de mogelijkheden om duurzame investeringen zoals zonnepanelen mee te nemen in de hypotheek.

Meer willen weten of zonnepanelen en andere duurzame maatregelen iets voor jou zijn? Mail me: info@drenthenergy.nl. Of bel me: 0561 – 226 010. 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email