Drenth Energy

Drenth Energy

Jouw energie, voor nu én later!

Mooi weer komt eraan, dus tijd voor een airco!

Het heeft even geduurd dit jaar, maar de zomer komt er toch echt aan. En dan is het natuurlijk super fijn om van de zon te genieten in de tuin. Maar de zomers worden wel steeds warmer, en dan is het in de tuin al snel niet te harden. En ’s avonds in slaap komen is al helemaal een crime. En dus kiest men ook in Nederland steeds vaker voor een airco. Al bestaan er over airco’s hardnekkige spookverhalen, die ik in deze blog graag doorprik.

Flink verbeterd

Om te beginnen met: “airco’s zijn enorme stroomvreters”. Ja, ooit was dat zeker het geval, maar net als tv’s en koelkasten zijn ook airco’s flink verbeterd. En daarbij is zeker gekeken naar het energieverbruik. Moderne airco’s draaien vrijwel nooit de hele dag: als een woonkamer bijvoorbeeld voldoende gekoeld is (en je houdt de deur goed dicht) hoeft hij de rest van de dag veel minder te koelen. 

Mobiel of vast?

Mobiele airco’s zijn in de zomer ook vaak niet aan te slepen, maar die zijn toch minder energiezuinig. En vooral minder gemakkelijk dan een vaste airco met een binnen- en buitenunit. Je moet immers toch de afvoerslang van een mobiele airco naar buiten leggen, terwijl je juist de warmte buiten wil houden en dus alle ramen en deuren dicht wil houden.

Verbruik

Dan: hoeveel verbruikt zo’n airco op jaarbasis nu echt? In de meeste huishoudens gaat om zo’n 250 kWh, oftewel € 55,-. Even ter vergelijking: een keukenboiler verbruikt 290 kWh en een wasdroger kost een gemiddeld gezin 380 kWh per jaar.

Ook verwarmen

Wat de meeste mensen niet weten, is dat een airco ook kan verwarmen. Dat is in de winter heel handig, want op deze manier kun je je huis op hele specifieke plekken verwarmen. En hoeft de cv minder te draaien. Omdat aardgas in de komende jaren alleen maar duurder wordt, verdien je de extra uitgaven aan stroom zo weer terug.  

Als laatste nog het hardnekkige verhaal dat de koelmiddelen in airco’s milieuonvriendelijk zijn. Dat was inderdaad vroeger het geval, maar onder druk van Europese regels is dat allemaal aangepast. In moderne airco’s mogen alleen nog maar milieuvriendelijke koelmiddelen bevatten. 

Heerlijk koel slapen

Oh ja, nog eentje dan: “ze zijn best duur”. In aanschaf misschien wel, maar je hebt er niet veel onderhoud aan en je kunt er gemakkelijk 15 tot 20 jaar meedoen. Er zijn airco’s die met het juiste onderhoud gemakkelijk 30 jaar hebben gehaald. En dat zijn behoorlijk veel jaren met meer comfort tijdens hete dagen. Want zeg nu eerlijk: het is toch veel lekkerder slapen als in huis een stuk koeler is.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email