Subsidie en financiering
Bekijk hieronder welke mogelijkheden er zijn voor uw subsidie of financiering.

Subsidies en financiering

Energiebesparende en duurzame maatregelen leveren altijd geld op, maar wel nadat je zelf eerst hebt geïnvesteerd. Dat is voor veel van ons niet altijd mogelijk. Maar gelukkig zijn er subsidies en aantrekkelijke financieringsmogelijkheden. We sommen er enkele op.

Subsidies

Als je zonnepanelen aanschaft, mag je de BTW terugvragen van het systeem en de installatie. Daarvoor moet je wel een paar dingen doen, en als dat te ingewikkeld is, helpen we heel graag. En in tegenstelling tot de vele bedrijven die deze dienst ook aanbieden, doen wij dat kosteloos en indien nodig, gewoon aan de keukentafel bij je thuis. Deze teruggave levert al gauw enkele honderden euro’s op, grofweg gelijk aan een jaar terugverdientijd. Kijk hier voor een stappenplan.

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/btw-op-zonnepanelen-terugvragen

Schaf je een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel en/of biomassaketel aan, dan geeft de overheid hierop subsidie. Het gaat om de ISDE-regeling, ofwel subsidie duurzame warmte. Er zijn nog wel wat voorwaarden, maar het kan heel aantrekkelijk zijn. Voor een warmtepomp varieert de subsidie van 1.300 tot 3.400 euro, afhankelijk van type en vermogen. Kijk hier voor meer informatie.

https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde/isde-stappenplan-voor-uw-aanvraag

Sommige gemeenten en provincies hebben eigen subsidieregelingen voor energiebesparing. Kijk op de Energiesubsidiewijzer welke regelingen er in jouw woonplaats gelden.

http://www.energiesubsidiewijzer.nl/

Financiering

Voor energiebesparende maatregelen kun je je spaargeld inzetten. Heb je dat niet of wil je het bewaren als appeltje voor de dorst? Met een Energiebespaarlening kun je toch direct profiteren van een lagere energierekening. Deze lening heeft geen afsluitkosten en mag boetevrij vervroegd worden afgelost. En het rentepercentage is met 2,1% een fors stuk lager dan voor consumptief lenen.

https://www.energiebespaarlening.nl/particulieren/

Maar je kunt ook je hypotheek gebruiken voor het financieren van dit soort maatregelen, bijvoorbeeld als je een nieuwe hypotheek afsluit of een nieuw huis koopt. Voor energiebesparing en duurzame maatregelen mag je tot 106 procent van je woningwaarde lenen. Ter vergelijking: sinds januari 2018 is dat zonder dit soort maatregelen 100 procent. Je kunt hiermee 6 procent van de woningwaarde extra financiering krijgen. Voorwaarde is een bruto jaarinkomen van tenminste 33.000 euro. Bij de inkomenstoets voor je hypotheek blijft maximaal 9.000 euro van de investering in energiebesparingsmaatregelen buiten beschouwing.

Het voordeel ten opzichte van de Energiebespaarlening is de lange looptijd van 30 jaar, waardoor het maandbedrag lager is. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid van extra lenen voor energiebesparing aan. Check dit daarom bij je hypotheekverstrekker.

Lenen kost uiteraard geld. Maar lenen voor energie besparen is anders dan lenen voor het kopen van spullen. Tegenover de kosten van de lening staan immers lagere energielasten: je profiteert direct van duurzame energie.